Epoksi Yapıştırıcı Nedir?

20-05-2023 23:28
Epoksi Yapıştırıcı Nedir?
Epoksi Yapıştırıcı Nedir?

Genelde yapıştırıcıların tutuş kuvvetleri ile yapışma zamanları orantılıdır. Kısaca bir yapıştırıcı ne kadar hızlı yapışırsa o kadar zayıf yapışmış demektir. Bu durumda yapıştırıcıları uygun yerlerde kullanmak önemlidir. Epoksi yapıştırıcı burada devreye giriyor, epoksi yapıştırıcılar az önce anlattıklarımın tam tersi şekilde çalışır. Yani tutuş kuvveti ile yapışma zamanı ters orantılıdır; hızlı yapışır ama diğer yapıştırıcıların aksine güçlü tutuş sağlar. Epoksi yapıştırıcılar sıcakta sertleşen reçinelerdir ve soyulma, darbe dayanımları düşüktür. İhtiyacınıza uygun olarak çok fazla epoksi türü vardır; genel amaçlı epoksi, epoksi metal, epoksi macun, epoksi oto. Bunun yanında daha profesyonel uygulamalar için epoksi boyalar, epoksi derz dolguları, epoksi dübel ve benzeri epoksilerle birçok alanda karşılaşmak mümkündür. Tüm epoksi türlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Epoksi yapıştırıcıların kuruma süreleri birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu etkenler yapıştırıcının türünden, kullanıldığı miktara ve uygulandığı yüzeye kadar farklılık gösterir. Tüm epoksi yapıştırıcılar -türüne göre- 30 dakika veya 24 saat içerisinde tamamen kurumuş olur ancak 5 dakikanın altında çok hızlı kuruyan türleri de vardır. Weicon Easy-Mix Metal Epoksi Yapıştırıcı 5 dakikada kuruyan epoksilerdendir. Epoksi yapıştırıcılar, sert tabaka oluşturmakla birlikte yapıştıkları yerde cam etkisi yaparlar, zamanla esnekleşirler. Boşluk doldurmak için kullanılırlar. Sıcaklık dayanımları; iki bileşenli yapıştırıcılarda ortalama -50°C ile +80°C arasında, metal dolgulu bileşenlerde -50°C ile +120°C arasında yer almaktadır. Kimyasallara karşı dayanımları yüksektir. İç ve dış mekan fark etmeksizin kullanıma uygundur fakat kullanım esnasında uygulamanın yapılacağı alan yeterince temiz olmalıdır. Polietilen, polipropilen, teflon için uygun değildir.

Epoksi Yapıştırıcıların Kullanım Alanları

Epoksi yapıştırıcıların birçok farklı alanda kullanımını görmek mümkündür. Bunlardan bazıları; zeminlerin kaplanması, otopark ve benzeri yerlerinin zeminlerinin yalıtılması, endüstriyel ürünlerin boyanması, pas önleyici ve koruyucu olarak kullanılmasıdır. Ayrıca Ahşap, mermer ve metallerin yapıştırılmasında kullanılır. Tabi genel amaçlı epoksi yapıştırıcılar da vardır, Loctite EA 9484 Epoksi Yapıştırıcı genel amaçlı bir yapıştırıcıdır ve akrilik gibi yüksek darbe dayanımı vardır, esnektir.

–         Ev Tipi Epoksi Yapıştırıcılar

Bileşenler eşit miktarda karıştırılır, bu karışım birkaç dakika içerisinde kullanılmalıdır çünkü bu tür epoksilerin kuruma süreleri düşüktür. Kimyasallara ve deniz suyuna olan tam dayanım 24 saat sonra başlar (yapıştıracağınız parçaları ısıtarak kuruma süresini kısaltabilirsiniz).

–         Genel Amaçlı Epoksi

Kristal, cam, cam elyafı, ahşap, mermer, metal ve benzeri malzemelerin yapıştırılmasında kullanıma uygundur.

–         Epoksi Metal Yapıştırıcı

Metal yapıştırma, onarma için kullanıma uygundur. Demir, çelik, alüminyum, bakır ve benzeri maddelere yapışma sağlar. Ayrıca genel amaçlı epoksi gibi cam, ahşap, mermer gibi maddelere de yapışır. Buna en iyi örnek Weicon Fast-Metal Dakikalık Yapıştırıcıdır, boşluk doldurma özelliği olduğu için pürüzlü, çatlak yüzeylerin birbirine yapıştırılmasında kolaylık sağlar.

–         Epoksi Macun

Silindir şeklinde satılmaktadır, dolduracağınız yerin büyüklüğü kadar keser ve birkaç dakika yoğurursunuz sonrasında delik küvet, lavabo su borularının tamirinde kullanılır. 3 dakika içinde kullanılmalıdır. Kuruma 5 dakikada başlar tam kuruma 24 saat sürer. Tampon, far, kapı lastiği, tutamaklar, radyatör kırıkları ve çatlakları ve benzeri yerler için ideal bir epoksidir.

Epoksi Yapıştırıcılar Nasıl Kullanılır?

Zeminlerin kaplanmaları genelde 3 öğeden oluşur; epoksi astar, epoksi sertleştirici ve renk veren pastalar. Genel boyama uygulamalarında astar kat şeffaf tercih edilir. Astar kat için Chemlock Solventsiz Epoksi Astar’ı kullanabilirsiniz.

İki bileşenin karıştırılmasında ve ölçümünde çok dikkatli olmakta yarar vardır, karışım bağ oluşturulacak yüzeylerden birine sürülür ve yeterli dayanıma gelene kadar sıkıştırılmalıdır (bir mengene de yardımcı olabilir bu konuda). Sertleşme çoğu zaman uzun sürer ama ısıtarak bu süreyi azaltabilirsiniz.

Genel Olarak Epoksiler

Epoksi, termosetler grubundan yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. Suya, aside ve alkaliye direnci çok iyidir, zamanla direnç özelliğini yitirmez. Çatlağa doldurulmuş epoksi yapıştırıcısı, çatlağın yarattığı süreksizlik ortamını sürekli duruma dönüştürür, çatlağın her iki yüzünü çatlak boyunca sürekli olarak birbirine bağlar ve gerilme birikimlerini önler.

Genellikle iki bileşenli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçer ve takibeden bir iki hafta içinde olgunlaşarak nihai sertliğe ulaşır. Cam veya karbon elyafı ile epoksi kombinasyonu mükemmel mekanik dayanıklılığa sahiptir. Bu yüzden uzay ve havacılık teknolojilerinde ve denizcilik alanında çok kullanılır. Epoksi, inşaat alanında da yaygın kullanılan bir malzemedir. Onarım sırasına uygun çatlakların doldurulmasında, sonradan betonun içine eklenecek çelik donatıların yerleştirilmesinde kullanılır. Betonarme içine saplanan donatılar için çekme mukavemetleri oldukça yüksektir. Epoksi, aynı zamanda bir yüzey kaplama ürünüdür. Ayrıca, boya veya astar olarak da kullanılır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.